Skip to content

Üdvözlet Bao Bao-tól

June 24, 2014

Tegnap meglátogattam Bao Bao-t, a tíz hónapos bébipandát, a washingtoni állatkertben. Nagyon édi és üdvözöl mindenkit. Bao Bao egy híresség, a 300 világszerte állatkertekben élö pandák egyike és a Washingtonian szerint az egyik top látványosság az amerikai fövárosban:

*

Mivel minden egyes panda a világon a kínai állam tulajdona és egy milió dollcsi bérleti díjat kell érte fizetni évente, elég drága mulatság egy panda – ötször annyiba kerül mint egy elefántot tartani. Mármint az állatkertben. Otthon gondolom nem olyan praktikus. Szerencsére a washingtoni állatkert csak tíz percre van tölem, ráadásul nem kerül semmibe, szóval remélem a közeljövöben többször meg tudom látogatni Bao Bao-t (Kincsecske kínaiúl).

Bocs, hogy mindenkit untatok a panda témával, de hát nem édi?! Szóval íme egy-két további nélkülözhetetlen panda-infó: A pandamackó elvileg ragadozó, mégis szinte csak bambuszt eszik. Önkéntes vega. Ennek az a hátránya, hogy hiába él évmiliók óta Kína bambuszerdeiben, a gyomra még mindig egy ragadozóé és csak nagyon nehezen emészti meg a bambuszt. Ennek következtében állandóan ennie kell, mégsem tud sokat mozogni, nehogy túl sok energiát használjon. Faszcináló.

Szintén hihetetlen, hogy szüntelenül meg lehet figyelni Bao Bao-t a panda kamerán. Állati édi. Most (helyi idö szerint este háromnegyed nyolckor) éppen az anyukájával játszik.

A vadonban már csak k.b. 1600 panda él, föleg mert eltünik az eredeti élöhelye és mert nagyon lassan szaporodik. Akár harminc éves is lehet egy panda, de van hogy egyáltalán nem lesz kicsije. Volt már egyszer egy Bao Bao, a berlini állatkertben. Ö két éve halt meg 34 évesen utód nélkül, annak idején a legidösebb élö panda a világon.

Ok, kipandáztam magamat. Annyit még, hogy létezik pandadiplomácia. Ennek következtében Bao Bao valószinüleg nem sokáig lesz a szomszédom, hanem ahogy önálló lesz, visszaküldik az öshazájába. Addig marad a panda app, a kamera (idöközben szunyókál), meg a séta az állatkertben. Jó éjszakát.

 

Advertisement
One Comment leave one →
  1. Anonymous permalink
    June 24, 2014 21:30

    Hali Katikám,
    írtó cuki a kicsi kincs. Nem is tudtam ezeket a pandáról. Csak az nem világos, hogyha ragadozó, akkor mégis miért csak bambuszt eszik. Talán annyira szereti? Már az elözö bejegyzésedet is olvastam. Tényleg milyen barna a lábad. Látszik rajta a sok úszás.
    Puszi-puszi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: