Skip to content

Afrikai ízelítö

February 6, 2013

Amióta valóban AfriKati lettem, sokszor kérdeznek emberek, hogy érdemes e Afrikában utazni. Micsoda kérdés!

Egy kis exkurzus: Afrika óriási, a világ második legnagyobb kontinense. Pillanatnyilag 54 ország létezik itt, a legújabb Délszudán. Számítások szerint egy-két ezer nyelvet beszélnek Afrikában, az átlag Afrikai négynyelvü. Klímaszinten a trópusitól a szubarktikusig minden van. Szóval érdemes kissé megkülönböztetni a dolgokat.

Visszatérve a kérdésre, persze hogy érdemes utazni idelent, de nem mindegy hogy hol. Nem midegy, hogy egy ghánai strandon akar feküdni az ember, Nairobiban olasz éttermekbe járni, vagy Kongóban zürös szitukba kerülni. Ismétlem: Afrika óriási. Már eleve Kenya kétszer akkora mint Németország és “csak” a nemzeti parkjai is megérnek egy utat.

De mivel én csak ghánai strandokat, Nairobi olasz éttermeit és kongói züros szitukat (a kollegáim beszámolói alapján) ismerek, nemigen tudok utazási tippeket adni. Habár, talán a Viktória tó parti naplementéket tudom ajánlani:

ö

ö

Ihletet meg ötleteket viszont tudok adni, mivel az elmúlt napokban halmozódnak  a világhálón való Afrika-vonatkozásu felfedezéseim. Példáúl miért nem megy az ember Ruandába:

ö

Vagy, ha már ezen a környéken vagyunk, milyen lenne meglátogatni Rusinga szigetet (egész közel voltam!), ahol Mary Leakey – aki amúgy pont ma száz éve született (köszi gugli) – talált annak idején egy a tudományos világot megrengetö koponyát:

ö

Ahová én speciell szívesen elemennék, az Namíbia. Ott élnek többek között a Hererók, akik a 20. század elején átvették a német gyarmatosok öltözködési stílusát és adtak hozzá egy kis helyi beütést. A nök fejdísze úgy látszik a marhák szarvát utánozza, mert az állattartás nagyon fontos a kultúrájukban:

(c) Jim Naughten

ö

(c) Jim Naughten

ö

Egy utolsó képet még mutatok, mert tegnap találtam és nagyon tetszik. Egy New Yorkban élö, brazil-elefántcsontparti divattervezö müve. Állítólag Nyugatafrikában, speciell Szenegálban példáúl, él a modern afrikai divat. Azt is biztos érdemes megnézni.

(c) Loza Maléombo

Advertisement
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: